Tre tips till dig som ska flyga luftballong


Att flyga luftballong är både en spännande och populär upplevelse som finns att tillgå på flera olika platser i landet. Har man aldrig åkt tidigare kan det vara svårt att veta vad man ska förvänta sig och hur man ska förbereda sig inför turen. Till exempel är det viktigt med oömma kläder och att man fyllt 18 år. Nedan följer några bra tips att ta med sig för den som har eller planerar att boka in en tur i luftballong.

 

Välj rätt kläder

Kläder efter väder är ett vanligt uttryck och något man bör tänka på även när man ska flyga ballong. Även om temperaturen är varm och behaglig nere på marken så är det inte ovanligt att det bli svalare när man kommit upp en bit i luften. Är det en fin sommardag bör man åtminstone packa med sin en tjocktröja eller en tunnare jacka för att gardera sig. Man ska också tänka på att inte klä upp sig i sina finaste kläder, utan oömma fritidskläder är att föredra. Vad gäller skor så gäller samma sak där – lämna klackarna och finskorna hemma och se till att ha rejält på fötterna. Det kan vara både blött och lerigt på landningsplatsen så det är bra om man har ett par skor som går att tvätta eller som man inte är speciellt rädd om.

 

Ett annat bra tips inför klädvalet är att ta med en keps eller hatt för att skydda huvudet från den varma brännaren. Det finns inte så mycket plats att röra sig på och det kan vara svårt att ta avstånd från värmen. En huvudbonad med skärm skyddar både hjässan och ansiktet på ett effektivt sätt.

 

Tänk på åldersgränsen

Dom flesta aktörer som erbjuder ballongflygning har en åldersgräns på 18 år för att få ge sig iväg utan annat sällskap. Ska man ge bort upplevelsen i present kan det vara bra att tänka på att barn inte får åka utan målsmans sällskap. I vissa fall räcker det med ett skriftligt godkännande från en förälder eller annan vårdnadshavare till barnet men det bör man i så fall kolla upp i förväg så att man är helt säker på vad det är som gäller.

 

Inställt med kort varsel

En annan sak som är bra att ha i åtanke inför turen är att den tyvärr kan ställas in med väldigt kort varsel. Det kan vara bra att vara beredd på det även om det bara händer när väderförhållandena är så pass dåliga att det är för riskfyllt att ge sig iväg.